Румъния слага таван на цената на електроенергията и газа

81

Законът ще влезе в сила от началото на следващия месец и ще важи до 31 март 2022 година

Румънският парламент прие днес законопроект, който предвижда поставяне на таван на цените на електроенергията и природния газ и компенсация на сметките. Мерките ще бъдат в сила след обнародването им от президента на страната Клаус Йоханис, предаде Диджи24.

 Законът ще влезе в сила от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г. Така цените на електроенергията ще бъдат ограничени до максимум 1 лея / kWh за електроенергия и до максимум 0,37 леи / kWh за природен газ. Фактурите ще бъдат компенсирани с максимум 0,291 леи / kWh, в случай на електроенергия и с максимум 33% от стойността на компонента на цената на природния газ.

Правителството изчислява, че 6 милиона семейства в Румъния ще се възползват от тези намаления, които ще се появят директно в сметките, без хората да предприемат никакви действия.

Министърът на енергетиката Върджил Попеску заяви, че румънците, които консумират електричество до 350 kWh и газ до 200 кубични метра на месец, ще плащат фактури, сравними с тези от миналата година.

Законът предвижда и компенсации за икономическите оператори. Също така, съгласно нормативния акт, уязвимите потребители имат възможност да отложат плащането на сметките за период от един месец до шест месеца без допълнителни разходи.

Кметствата ще получат за периода от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г. субсидия за покриване на увеличението на цената на гигакалории в размер на 50% от разликата между изкупната цена на природния газ и ограничената цена на природния газ. газ от 0,250 леи/kwh.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова