Джо Байдън ще се срещне с папа Франциск и Макрон в Рим

89

Това е второто пътуване на Байдън в чужбина след встъпването му в длъжност през месец януари

Американският президент Джо Байдън пристигна в Европа, за да участва в срещана на върха на G-20, както и на други събития.

Днес Байдън има планирана аудиенция с папа Франциск. Според Белия дом срещата  във Ватикана, която ще се проведе днес в  12 часа местно време, ще се фокусира въху проблемите, свързани с борбата срещу пандемията на коронавирус, климатичните промени, както и глобалната борба срещу бедността, предаде DPA.

Байдън ще се срещне и с френския си колега Еманюел Макрон в опит да се възстанови диалогът след влошените отношения заради военния пакт на Вашингтон с Лондон и Канбера.

В разговорите ще се намесят темите за цените на енергията и ядрената сделка с Иран.

В събота Байдън планира да участва в срещана на върха на G-20, а в понеделник той ще  участва в Световната климатична конференция COP26 в Глазгоу, Шотландия.

Остана неясно дали аудиенцията на Байдън при папата ще включва спорния въпрос за аборта. Правителството на Байдън подкрепя правото на аборт, което е в противоречие с позицията на Католическата църква.

Отделни американски епископи призоваха Байдън да бъде изключен от приемането на Причастие. 78-годишният мъж, който ходи редовно на църква, се смята за набожен католик.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова