Отиде си един от първите стендъп комици в света

149

Легендарният американски комик и политически сатирик Морт Сал е починал на 94-година възраст, предаде BBC

Новината за смъртта на комика бе съобщена от неговата близка приятелка Мил Вали. Тя обясни, че Сал е починал „мирно и тихо“ в дома си в Сан Франциско. Причината за смъртта на комика не се посочва.

Мортън Лион Сал е роден в Монреал на 11 май 1927 г. Той е израстнал в  Лос Анджелис. Той завършва Университета в Южна Калифорния и се премества в Сан Франциско в началото на 50-те години, за да се занимава с комедия.

Неговият „Mort Sahl at Sunset“, издаден през 1955 г., става първият стендъп комедиен албум. Три години по-късно комикът вече има шоу на Бродуей.

До 1960 г. Морт Сал вече е толкова популярен, че списание „Time“ го поставя на своята корица.До 1960 г. Морт Сал вече е толкова популярен, че сп. „Тайм“ го поставя на корицата си. Това е първият случай, когато подобна чест е оказана на комик.

Сал се гордее с това, че е пародирал всеки президент на САЩ от Дуайт Айзенхауер до Доналд Тръмп, въпреки че признава възхищението си от демократа Джон Кенеди и поставя републиканеца Роналд Рейгън сред най-близките си приятели.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова