Жена боледува от Covid в продължение на 335 дни

345

Това е най-дългата продължителност на заболяването, регистрирана в света

Жена от Америка счупи всякакви Ковид рекорди. Тя е била заразена с вируса в продължение на 335 дни, съобщават от Livescience.

47-годишната жена e била хоспитализирана през пролетта на 2020 г. След като е прекарала няколко седмици в болница, тя е била изписана, но е продължила лечението си у дома.

Последвалите й изследвания за коронавирус обаче продължили да показват положителен резултат. Първоначално лекарите предположили, че това са просто остатъчни частици от вируса. Малко след това обаче един от тестовете ясно доказал, че нивото на вируса в пациентката се е увеличило.

Изследователите сравняват геномите от проби, събрани по време на първоначалната й инфекция, с по-скорошната и установяват, че вирусът е същият. С други думи, този пациенката не е била повторно заразена, а е продължила да  носи същия вирус в продължение на почти година, съобщават авторите на изследването.

Според информацията три години преди да се зарази с Ковид, жената е била излекувана от рак на кръвта, поради което имунната и система е била значително отслабната. Според специалистите точно това е и причината за продължителността на заразата и с коронавирус.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова