ЕС глоби Полша с 1 милион евро на ден до изпълнение на исканията ЕК

175

Полша трябва да плаща ежедневни глоби на стойност 1 милион евро заради противоречивата си съдебна реформа. Това постанови днес Съдът на Европейския съюз, предаде Euronews

Полша е въвлечена в дългогодишен спор с Брюксел относно съдебните реформи, които според нея подкопават независимостта на съдилищата. Спорът се разгорещи през юли, когато Съдът на Европейския съюз нареди на страната да спре работата на дисциплинарната камара.

„В решението, издадено днес, заместник-председателят на Трибунала задължи Полша да плаща ежедневна неустойка на стойност  1 милион евро на ден, считано от датата, на която това решение е връчено на Полша“, се казва в изявлението на Европейския съд.

Полша заяви, че ще премахне камарата като част от по-широки реформи, но все още не е представила подробни планове.

 

Санкциите идват в изключително напрегнат момент в отношенията между Варшава и Брюксел.

По-рано този месец полският конституционен съд издаде присъда, която се противопоставя на върховенството на правото на ЕС в страната, правен принцип, установен през 1964 г., много преди страната да се присъедини към блока.

С решение с мнозинство трибуналът открито отхвърли два ключови члена от договорите на ЕС: член 1, който установява предоставянето на правомощия от държавите-членки на институциите, и член 19, който създава Съда на ЕС. Съдиите казаха, че тези разпоредби са несъвместими с полската конституция, безпрецедентно заключение в историята на блока.

Решението предизвика шок по целия континент, като мнозина призоваха Комисията да предприеме решителни действия и да потвърди върховенството на правото на ЕС. Изпълнителната власт обеща твърд отговор, но все още преценява следващите си стъпки. Ежедневните глоби могат да повлияят на начина на действие на Комисията.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова