Без виза до САЩ: Възможно ли е?

blank
Кадър: YouTube

Съединените американски щати обмислят да включат България в списъка с държавите за безвизово пътуване, когато престоят е в рамките на 3 месеца

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас заяви, че Съединените щати обмислят да включат четири държави, сред които и България, в програмата си за безвизово пътуване, която позволява на гражданите да идват в Америка без визи за престой до 90 дни, предаде Ройтерс, цитирани от bTV.

„Имаме четири кандидатури в процес на подготовка: Израел, Кипър, България и Румъния“, каза Майоркас във вторник на събитие на туристическата индустрия.

„Ние сме много силно фокусирани върху програмата“, добави той, като обясни, че програмата осигурява значителни ползи за икономиката и сигурността.

През септември Съединените щати добавиха Хърватия към програмата си за безвизово пътуване. Според главния изпълнителен директор на Американската туристическа асоциация Роджър Дау това е стимул за американската икономика в размер на 100 млн. долара.

„Всеки път когато добавяте някоя от тези страни, пътуванията просто се разрастват“, каза Дау.

За да участва в програмата на САЩ за премахване на визите, дадена държава трябва да отговаря на изисквания, свързани с борбата с тероризма, правоприлагането, имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите. В момента в програмата участват 40 държави.

По публикацията работи Снежина Раева