Турският президент обяви, че няма да експулсира западни дипломати

55

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се отказа от заплахата, която отправи преди два дни да изгони посланиците на десет западни държави, след като те изразиха подкрепа за активиста Осман Кавала, предаде DW.

Кавала е лидер на гражданското общество и филантроп, който е задържан по обвинения във финансиране на протести и участие в опит за преврат през 2016 г.

Ердоган заяви, че западните дипломати са направили крачка назад, след като Съединените щати и другите дипломатически мисии заявиха, че ще се придържат към дипломатическата конвенция за ненамеса във вътрешните работи на страната домакин.

След предотвратяването на дипломатическата криза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че Вашингтон ще продължи диалога с Анкара, за да бъдат преодолени разногласията.

Как започна дипломатическият скандал?

Миналата седмица посолствата в Анкара на САЩ, Германия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция отправиха съвместен призив към Турция за разрешаване на случая на Кавала .

64-годишният мъж лежи в затвора без присъда от близо четири години. Той е широко известен като символ на невинни политически затворници в Турция, чийто брой драстично нарасна след неуспешен опит за преврат през 2016 г.

Разгневен Ердоган каза, че „турската съдебна система не приема заповеди от никого и не е под командването на никого“. Той обвини замесените страни, че се опитват да нарушат суверенитета на Турция. През уикенда той заплаши да експулсира всичките 10 дипломати.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова