Нов сборник с доклади разкрива непознати факти за българската история

184

Излезе от печат поредният сборник с доклади от националната конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“. Това съобщиха за медия „Нова Вест“ организаторите.

Изданието включва проучвания с широк хронологичен и тематичен обхват, представени в програмата на юбилейната XXV конференция, поведена на 11-12 юни 2021 г., с принос в българската историография. По традиция вниманието е насочено към отбелязване на кръгли годишнини, свързани с важни събития и личности – 140 години от създаването на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, 100 години от официалното обявяването на Варна за курортен град, 120 години от основаването на Варненското археологическо дружество, 200 години от рождението на Г.С.Раковски.

През годините на този форум звучат словата на вдъхновени изследователи на българската история, които проследяват славното минало на нашия народ и дълбоките следи по неговия духовен път. Новаторската роля на конференцията продължава и днес – например в доклада на Яни Янев и Светлозар Попов се прави за първи път правно-исторически анализ на договора от 448 г. между Византия и Хунорската империя и се дава отговор на въпроса доколко Исперихова България е правоприемник на териториалните права по него.

В сборника са публикувани докладите на автори от Варна, Пловдив, София, Русе, В. Търново. Той е реализиран по проект на Сдружение „ГЕУМ“ „Подготовка, издаване и популяризиране на сборник с доклади от XXV-та национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура”, финансиран от Община Варна чрез Фонд „Култура”. Сдружението организира представяне на изданието, което се състоя на 15 октомври 2021 г. от 17 ч. в залата на ресторант „Веге джой“, с участието на варненски автори.