Фон дер Лайен: Диалогът между ЕС и Полша се влошава

204

Причината за влошените отношения между ЕС и Полша е скорошното решение на полския конституционен съд, който постанови, че някои закони на Общността са в противоречие с конституцията на страната

 Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че диалогът между ЕС и Полша се влошава, като кулминацията в тази негативна тенденция е скорошното решение на полския конституционен съд. То постанови, че някои закони на Общността са в противоречие с конституцията на страната.

Фон дер Лайен заяви, че това решение поставя под въпрос самите основи на ЕС и не може да остане безнаказано.

„В момента Европейската комисия внимателно оценява това решение. Но вече мога да ви кажа – дълбоко съм загрижена“, каза тя. „Това решение поставя под въпрос основите на Европейския съюз. Това е директно предизвикателство за единството на европейския правен ред.“

Тя уточни, че първият вариант за налагане на наказание са така наречените наказателни процедури, при които Европейската комисия оспорва правното решение на Конституционния съд на Полша, предаде Reuters.

Друг вариант е механизъм за обуславяне и други финансови инструменти, при средства от бюджета на ЕС и неговия фонд за възстановяване след пандемията ще бъдат блокирани за Полша.

Фон дер Лайен каза, че трети вариант е прилагането на член 7 от договорите на ЕС. Съгласно този член,, правата на държавите -членки – включително правото на глас по решения на ЕС – могат да бъдат спрени, защото са нарушили основните ценности на блока.

 Моравецки, говорейки по -нататък в асамблеята на ЕС, обвини блока в превишаване на своите правомощия.

„Компетенциите на ЕС имат ясни граници, не трябва да мълчим, когато тези граници бъдат нарушени. Така че ние казваме“ да „на европейския универсализъм, но казваме“ не „на европейския централизъм“, каза той.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова