Скандални звукозаписи показват насилие над деца в детска ясла в София

blank
Кадър: NOVA

Пореден случай на насилие сред деца. Този път служители в детска ясла упражняват тормоз над 2-годишни деца. Това се чува от скандални аудиозаписи, направени в яслата. 

„Хайде, бе, смотльо!”, „Въобще не ме гледай така, сополанко!”. Това се чува на звукозаписи, направени от родители в 23-та детска ясла в София през лятото. А обидите са отправени от персонала към 2-годишни деца. Чуват се и удари. За това отношение повечето родители разбират чак днес. До момента са имали само съмнения, че в групата може да има вербална и физическа агресия.

„Започна да плаче изключително много, не искаше да го водим. Започна да си хапе ръцете и да придобива нервни тикове”, споделя пред NOVA Гергана Шкутова – майка на дете от детската градина.

Александра разпознава детето си в записа. То получило удар заради неприбрана играчка.

„Ние пристъпваме с доверие, което сега се оказва, че е било излъгано. Тези жени всеки ден ни предават децата с една фалшива усмивка, а зад затворените врати виждаме какво се е случвало”, казва тя.

Ако подобно отношение към малки деца е системно, то може да доведе до травми в бъдеще, казват психолози.

За записите с насилие директорката твърди, че е научила днес.

„Разпознах гласовете, разпознах кои са хората и съответно още от днес приех методи, с които искам да предотвратя тези неща и да тръгнем по по-добър път напред”, обясни Ценка Бойкова.

Резултатът – две уволнени служителки и една медицинска сестра, отстранена от длъжност за година. Проверка последва и от Столичната община.

„Защото всички сме съгласни, че не е хубаво и въобще е недопустимо да се вика, да се натоварват деца в яслена и в крехка възраст, отделени от мама”, смята Моника Чеуз  – директор на дирекция „Здравеопазване”.

Сигнал ще бъде подаден и до прокуратурата, за да се установи истинността на записите.

По публикацията работи: Мариела Анастасова