Джокович обяви, че може да пропусне Australian Open. Каква е причината?

blank
Снимка: Facebook/Novak Djokovic

Причината затова са мерките срещу коронавируса, които властите в щата Виктория са въвели. Те включват задължителна ваксинация за всички професионални спортисти

Най-добрият тенисист в света обяви, че  може да пропусне най-успешния си турнир от Големия шлем Australian Open заради ограничителни мерки в Австралия, свързани с борбата с коронавируса, предаде Нова.

Той обяви, че следи ситуацията в страната и че здрвните власти ще обявят окончателното си решение във връзка с мерките в началото на ноември.

„Не мисля, че нещата ще се променят особено. Ще има много ограничения, както беше и в началото на тази година. Доколкото разбирах от мениджъра си, Австралийската федерация се опитва да подобри условията за всички, както ваксинираните, така и не ваксинираните“, обясни Джокович.“

Тенисистът отказа да отговори на въпрода дали е ваксиниран и заяви, че е нарушение на закона да му се задава подобен въпрос.

„Няма да разкрия дали съм ваксиниран или не. Това е личен въпрос и според нашия закон могат да се предявят обвинения към всеки, който ти задава такъв въпрос. Това е неприличен въпрос. Твърде много хора си позволяват свободата да задават такива въпроси и да обвиняват хората. Каквото и да отговоря, то ще бъде използвано в негативен план. Медиите са станали… нямам думи да го опиша. Разпространяват страх и паника сред хората, а аз не искам да участвам в това. Всички са настроени враждебно. Не искам да им давам причини да пишат за мен“, допълни сърбинът.

„Сега моят отговор може да бъде взет от някой от редакторите ви и от него да бъде направен скандал. Не искам да участва в тази буря, която се разразява в момента. Казвам ви, че не знам дали ще отида в Мелбърн. Разбира се, че искам да отида, Австралия е най-успешният ми Голям шлем, искам да участвам, аз обичам този спорт и все още имам мотивация“, каза още Джокович, който счита, че много други тенисисти ще се поколебаят дали да играят на Откритото първенство на Австралия, ако рестрикциите бъдат същите като миналата година.

Новак Джокович е печелил титлата в Австралия девет пъти и има общо 20 титли от Големия шлем, какъвто е и активът на Роджър Федерер и Рафаел Надал.

По публикацията работи: Ралица Димитрова