Заради насилие и множество нарушения: Затварят дома за стари хора в „Драгалевци“

blank
Кадър: NOVA
- Реклама -

Домът за стари хора в столичния квартал „Драгалевци“ ще бъде затворен от 1-ви януари, тъй като не разполага със задължителния екип от специалисти. 

Извършена е проверка на 8 октомври, при която Агенцията за качеството на социалните услуги е установила нарушения.

От агенцията информират, че персоналът на дома се състои от трима санитари и управител при настанени 32-ма души. Това е крайно недостатъчно и не може да гарантира задължителната според законодателството 24-часова грижа.

- Реклама -

Инспекцията е показала, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое желание, което нарушава правата им. Договорите за ползване на социалната услуга не са сключени с тях, а с трети лица, което е грубо нарушение на законодателството. Не са изготвени индивидуални оценки и индивидуални планове за подкрепа на потребителите.

В дома са настанени стари хора, хора с деменция и шест души с психични разстройства. Това също е грубо нарушение на законодателството и предвид психичната болест и деменцията на част от потребителите е предпоставка за конфликти и инциденти, пише БТА.

Проверката на 8 октомври е втората инспекция на Агенцията за качество на социалните услуги в частния дом за последните 3 месеца. При първата проверка са били установени нарушения и издадени задължителни предписания със срок за изпълнение 30 септември.

При извършената втора проверка е било установено, че задължителните предписания не са изпълнени. Управителят на дома е предоставил на агенцията невярна информация относно изпълнение на предписанията. Това е причина да бъде съставен акт за административно нарушение. Предстои издаване на наказателно постановление и глоба в размер на 3 000 лева.

На фирмата, управляваща дома за стари хора в „Драгалевци“, няма да бъде издаден лиценз за предоставяне на социални услуги. Крайният срок, в който домът трябва да спре работа, е 1 януари.

Агенцията за качеството на социалните услуги ще продължи извършването на проверки в частните домове за стари хора в страната и при установяване на нарушения ще предприема незабавни действия спрямо нарушителите. До настоящия момент от институцията са извършили проверки в 50 частни дома за стари хора и са наложени санкции на трима частни доставчици в общ размер от 13 500 лева.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -