Пореден случай на тормоз: Психично болен мъж застрашава живота на свои близки и непознати

blank
Кадър: NOVA
- Реклама -

Всичко започва преди 15 години с един опит за самоубийство. Оттогава се поставя началото на един кошмар, който преследва невинни хора с години.

Отново случай на тормоз от психично болен човек. Сигналът е изпратен до NOVA от Боряна Гоцова. По думите ѝ баща ѝ е психично болен мъж, който вече повече от 10 години упражнява физически и психически тормоз над семейството ѝ и не само – напълно непознати хора също са били нападани от него. Мъжът е бил лекуван 4 пъти в лечебни заведения за своето психично заболяване, но когато излиза от клиниката, той отказва да пие лекарствата си и тормозът започва отново.

Историята започва още през 2006 г., когато мъжът прави опит за самоубийство. Няколко месеца по-късно той отключва своето биполярно афективно разстройство. Бил е приет в лечебно заведение за около месец, а след това отново е пуснат. Преди седмица мъжът се появява пред дома на бившата си съпруга и заплашва с физическа саморазправа съпруга на дъщеря си.

- Реклама -

„Освен, че е упражнявал физически тормоз върху майка ми и двете ми баби, той е имал спречкване със съседите. През годините неведнъж сме подавали жалби, но резултатът е едно предупреждение и нищо по-съществено”, разказва пред NOVA Боряна Гоцова.

След развода мъжът заминава да живее в тутраканското село Старо село. След проверка на ситуацията там, улиците в селото са пусти, а малкото хора, с които екипът на NOVA се среща, отказват да застанат пред камера заради отмъстителния си съселянин.

Негова съседка разказва, че преди дни мъжът стрелял с газов пистолет по колата на млада жена с дете. Казва, че 58-годишният мъж е непредсказуем и дава пример от преди няколко дни.

„Стрелял по колата с детенцето, изплашило се семейството, тя даже майката казала на детенцето да залегне. Представям си и то как се е изплашило. Веднъж той дойде с един пистолет по бермудки, държи пистолета и ме пита къде е майка му. И аз му казах, че е излязла”, разказва съседката.

Хората в селото разказват, че майката на мъжа се изнесла от къщата. Сега той живеел сам. По думите на кмета заради серията от сигнали за агресия полицията и прокуратурата са поискали съдът да вземе решение за настаняване в психиатрична клиника.

„Получиха се вече призовките за четвъртък, връчени са, ще има дело в Районен съд – Тутракан за въвеждането му в психиатрично заведение, за да го лекуват, така че трябва всички да са спокойни, всичко ще бъде наред”, успокои Пламен Маринов.

Законът предвижда принудително лечение на психично болни максимум до 6 месеца. Това ще поиска от съда тутраканската прокуратура. Не е ясно обаче дали след изтичането на този срок той може да бъде пуснат и отново да се превърне в заплаха за околните.

„Случвало се е да ни заплаши с нож. Преди около 5 години той извади оръжието и каза, че трябва да правим, каквото той пожелае. Трябва да има промяна, която да може да помогне за безпрепятственото настаняване в психиатрично заведение, а не просто да се подават едни жалби“, казва още дъщеря му. Според нея той не може да прецени колко е опасен.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -