Ще тестват ученици за Covid-19 с близалки

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Голяма част от родителите изразяват несъгласие със стандартните Covid тестове, а новият метод е по-щадящ

Министерството на здравеопазването ще пусне поръчка за закупуването на щадящи антигенни Ковид тестове за децата в училищата.

Безплатният скрининг на учениците ще започне до десетина дни, пише „Монитор“, като се позовава на свои източници в МЗ. Предвижда са той да се прави от медицинските сестри в училищата и ще е от типа на близалките.

- Реклама -

Препоръката за скрининг на децата в училищата бе включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. За да бъдат изследвани поне веднъж седмично децата трябва да има съгласие на 90% от родителите.

Голяма част от настойниците обаче не бяха съгласни учениците да се тестват със стандартните Ковид тестове, с които се бърка прекалено навътре в носа. Затова и се наложило поръчката на по-щадящите близалки, които доскоро не бяха одобрени за прилагане.

След като близалките бъдат доставени у нас, те ще бъдат разпределени по РЗИ-та и впоследствие към училищата. Едва тогава реално ще бъде възможно безплатното изследване на децата в училищата за коронавирус с щадящ тест. От МЗ уверявали, че ще бъде осигурено нужното количество тестове.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -