Откриха неизвестен досега вирус, който причинява остра треска

425

Новият вирус се предава, чрез ухапване от кърлежи

В Япония е идентифициран неизвестен досега вирус, който може да зарази хората и да причини остра треска. Новият патоген се предава чрез ухапвания от кърлеж. Описание на откритието е публикувано в списанието „Nature Communications“, предаде Риа Новости.

В периода от 2014 до 2020 г. при седем пациенти е регистрирана неизвестна инфекция, характеризираща се с висока температура и намаляване на броя на тромбоцитите и левкоцитите в кръвта. Сред тях не е имало смъртни случаи.

Изследователи от университета Хокайдо, заедно с колеги от други университети и медицински институции в Япония са извършили генетичен анализ на вируса, изолиран от кръвни проби от двама пациенти от остров Хокайдо. Специалистите са установили, че това е нов, неизвестен досега вирус от рода „Orthonairovirus“, който включва и вируса на конгоанската хеморагична треска.

Учените са нарекли новия вирус „Йезо“ на древното историческо име на остров Хокайдо. Филогенетически новият вирус е близък до вирусите Сулин и Тамди, идентифицирани съответно в Румъния и Узбекистан. Последният наскоро предизвика няколко случая на остра треска при хора в Китай.

През 2019 година 41-годишен мъж е бил приет в болница с висока температура и силни болки в крака сле ухапване от кърлеж. Две седмици по-късно той е бил изписан. Тестовете показват, че той е заразен с неизвестен вирус. Една година по-късно е имало и втори случай на пациент с подобни симптоми след ухапване от кърлеж през следващата година.

За да определят вероятния източник на вируса, изследователите са проверили проби, събрани от диви животни в района между 2010 и 2020 г. и са открили антитела към новия вирус при елен и миещи мечки, както и РНК на вируса в три основни вида кърлежи на Хокайдо.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова