Ердоган нареди да бъдат открити 1000 нови магазина, за да се овладее инфлацията

113

Главна причина за повишаването на инфлацията е рязкото увеличаване на цените на храните с близо 30%, глобалният скок на цените на суровините и рязкото обезценяване на лирата 

Турският президент Реджеп Ердоган разпореди да бъдат отворени 1000 нови магазина в цялата страна, за да се овладее инфлацията, предаде Reuters

Строителството на магазините ще започне възможно най-скоро, за да се  предоставят на гражданите на страната „евтини и висококачествени стоки и да се балансират пазарите“, каза държавният глава на Турция.

Ердоган заяви още, че управляваните от сдружението търговски обекти са популярни сред потребителите, особено сред хората с по-ниски доходи.

„Въпросните магазини предлагат добро съотношение между цена и качество. Тези търговски обекти поддържат баланс в стойността на храните. Ето затова наредих да бъдат отворени 1000 нови търговски обекта. Те ще бъдат с площ 500 квадратни метра“, каза още Ердоган в Истанбул.

Рязкото увеличаване на цените на храните с близо 30%, глобалният скок на цените на суровините и рязкото обезценяване наа лирата доведоха до по- висока инфлация в страната тази година.

През последните пет години инфлацията в Турция е особено висока. Според анализаторите основната причина за това е  изчерпаният авторитет на Централната банка.

Вицепрезидентът Фуат Октай заяви в събота, че увеличаването на производството на храни в селата е от жизненоважно значение за предотвратяване на експлоатационните цени.

В началото на 2019 г. на фона на валутната криза, която доведе до нарастване на инфлацията – правителството отвори свои собствени пазари, за да продава директно евтини зеленчуци и плодове, като изключи търговците на дребно, които обвиняваше по време на повишаване на цените.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова