Невиждано поскъпване на цената на природния газ у нас

71

С понижението на температурите настъпва и повишение на цената на газа в страната. През октомври 2020 г. цената на природния газ в България беше около 25 лв./мВтч. Тази година само увеличението на октомврийската цена спрямо септемврийската е по-голямо. От 69.4 лв./мВтч суровината вече струва 94.54 лв./мВтч. Ръстът е внушителен – над 36%. А на годишна база скокът е… 380%.

Въпреки това цената на газа в България ще бъде с почти 50% по-ниска от тази на европейските борси, която в последните дни е близо до 90 евро/мВтч, или около 175 лв./мВтч., предаде „Капитал“.

Ефектът от поскъпването на газа ще бъде усетен още този месец директно от потребителите, които ползват това гориво за отопление и топла вода – около 150 хил. са домакинствата на газоразпределителните дружества в цялата страна, а от Нова година и от клиентите на ТЕЦ-овете.

От 1 януари 2022 г. обаче (тогава ще има законово право) Комисията за енергийно и водно регулиране ще преразгледа и тарифите за тока, парното и топлата вода, за да включи в тях поскъпването на природния газ. Това означава нов скок на сметките. Засега няма предвидена или дори обсъждана мярка, която да компенсира това поскъпване.