Фон дер Лайен: Бъдещето на Северна Македония е в ЕС

59

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази пълната си подкрепа за официалното започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, възможно най – скоро, предаде Euronews

На съвместна пресконференция с премиера Зоран Заев в Скопие тя приветства напредъка на страната.

„Истината е, че бъдещето на Северна Македония е в Европейския съюз. Ние искаме  да бъдете до нас. Европейската комисия и аз вярваме, че сте постигнали изключителен напредък и ЕС трябва да изпълни обещанието си“, заяви Фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисията похвали напредъка, постигнат с реформите, особено по отношение на върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност. Тя подчерта обаче, че е неодходимо този напредък на страната да продължи и в бъдеще.

Посещението на фон дер Лайен в региона идва една седмица преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения. ЕС настоя, че това няма да бъде „среща на върха за разширяването“, а възможност за обсъждане на позиции.

След председателя на Европейската комисия, следващото посещение в Скопие ще бъде на еврокомисарят по разширяването Оливър Вархели. Миналата седмица той посети България, за да обсъди премахването на ветото, което блокира кандидатурата на Северна Македония за присъединяване.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова