Северна Корея изтреля балистична ракета, която падна в морето

blank
Кадър:Youtube

Северна Корея е изстреля балистична ракета, която падна в Японско морею, съобщават от ТАСС

Изстрелването е било  извършено непосредствено преди началото на речта на постоянния представител на КНДР при ООН Ким Сун по време на общия политически дебат на 76 -ата сесия на Общото събрание в Ню Йорк.

Южнокорейската армия първа съобщи, че Северът е изстрелял „неидентифициран снаряд“, който паднал край източното крайбрежие на страната. Според източници от японското правителство летящият обект е „балистична ракета“ и е паднал в Японско море извън изключителната икономическа зона на Япония.

Според информацията към момента не са регистрирани щети по риболовни кораби, разположени в посочената зона. Не се предоставят други подробности. Японското министерство на отбраната продължава да анализира информацията, с която разполага.

„Наредили сме да се гарантира безопасността на кораби и самолети във връзка с факта, че Северна Корея изстреля сутринта снаряд, вероятно балистична ракета. Ще засилим наблюдението на изстрелванията в Северна Корея и ще вземем всички необходими мерки“, заяви японският премиер Йошихиде Суга пред репортери.

На 15 септември КНДР изстреля две балистични ракети към Японско море, които паднаха в изключителната икономическа зона на Япония. Според изявлението на севернокорейската агенция ЦТАК , изстрелванията са извършени от силите на новия железопътен ракетен полк на КНДР.

Според Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на Република Корея изстреляните ракети са прелетели около 800 км, височината на полета в най -високата точка е 60 км.

На 13 септември КНДР също обяви успешни тестове на нова крилата ракета с голям обсег, които се проведоха на 11 и 12 септември.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова