Това са факторите, които увеличават риска от смърт при Covid 19

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Според специалистите три са основните фактори, които увеличават риска от тежко преболедуване на коронавируса и дори смърт

Специалистът Анча Баранова, която е доктор на биологичните науки, професор в Училището по системна биология в университета Джордж Мейсън, коментира какви фактори водят до риск от тежко боледуване след заразяване с Ковид-19 и дори до смърт.

На първо място, генетични причини могат да повлияят на опасното развитие на болестта. Учените наскоро откриха, че човек може по -трудно да понесе коронавирусна инфекция поради три гена – MART, PIGN и CCR5, отбеляза Баранова. Първият от тях не само допринася за по -опасно протичане на острата фаза на заболяването, но и увеличава вероятността от неврологични усложнения, добави биологът.

- Реклама -

Съпътстващите заболявания отдавна са известни на лекарите като рисков фактор след заразяване с Ковид-19, продължи тя. Тя сподели, че колкото по-богат е „букетът“ от съпътстващите заболявания при хората, толкова по-малко вероятно е коронавирусът да се преболедува лесно“, каза Баранова.

„Ако съпътстващите болести са устойчиви на антибиотици, ще отнеме време за избор на ефективни антибиотици. А състоянието на човека през това време може рязко да се влоши, което ще провокира фатален край“, обясни лекарят.

И накрая, цитокиновите бури – свръхреакция на имунната система към инфекция, често са фатални, продължи тя, цитираната от БГНЕС.

Някои маркери могат активно да показват опасност за пациента.

„Например нивото на С-реактивен протеин при човек, заразен с коронавирус, може да бъде 70 пъти по-висок от допустимите стойности. При такива показатели е много вероятно човек да трябва да се бори за живота си”, заяви Баранова.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

- Реклама -