Росица Матева: ЦИК клони към това да се гласува с една карта на изборите „2 в 1“

blank
Кадър: bTV

Окончателно решение все още не е взето, но Централната избирателна комисия се обединява около мнението, че е по-добре да се гласува с една карта и на парламентарните и на президентските избори. 

За изборите „2 в 1“ ще бъдат закупени допълнително машини и флаш памет.

„Обсъждаме различни варианти за гласуване. За момента ЦИК се обединява около мнението да се гласува с една карта, тъй като, ако се гласува с две карти, първо процесът ще се забави още повече и след това е възможно да стане объркване с всичките карти, които трябва да ползва секционната избирателна комисия и избирателят“, обясни в ефира на „Тази сутрин“ Росица Матева, говорител и зам.-председател на комисията.

Тя уточни, че водещите избори са за президент тъй като са редовни избори, а изборният кодекс казва, че когато се организират избори „2 в 1″ за президент и Народно събрание, водещ е жребият за президент

„При нас също приемаме, че водещи са президентските избори. Обсъждаме и варианта един човек да има възможност да избере и за двата вида избори ли да гласува, или само за единия. При това положение е възможно да се отвори страница с три бутона и избирателят да реши за единия, за другия или и за двата вида избори ще гласува. Възможно е и да му се визуализира бюлетината за президентските избори – има възможност да откаже да гласува за тях и да премине към бюлетината за парламентарните. Все още няма окончателно решение“, каза още Росица Матева.

Тя съобщи, че за изборите две в едно ще бъдат закупени още 1600 машини и 26 000 флаш памети на стойност 9,5 млн. лв.

„Допълнителните флаш памети са за евентуален втори тур на президентските избори, защото се установи, че няма да имаме време да извлечем данните от 14 ноември, за да ги параметризираме за втория тур. Преценихме, че е по-удачно да закупим втори пакет“, обясни говорителят на ЦИК.

Тя уточни, че комисията е решила в 2119 избирателни секционни комисии да има по две устройства.

„Колкото и бързо да гласува един избирател с машина, той ще прави два вида избор и това ще доведе до забавяне във времето“, отбеляза тя.

По публикацията работи: Мариела Анастасова