Фандъкова: 17 нови детски градини се строят в София

blank
Кадър: bTV
- Реклама -

Столичният кмет коментира и новите правила, по които децата ще бъдат приемани в детските градини

В момента в София се строят 17 нови детски градини, съобщи в „Тази сутрин“ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя очаква до дни да бъдат въведени в експлоатация детски градини в „Овча купел“, „Подуяне“, „Студентски град“, „Връбница“. Преди няколко дни беше въведена в експлоатация нова детска градина в „Кръстова вада“, в понеделник ще бъдат обявени нови 158 места в този район, обясни Фандъкова.

- Реклама -

Според столичния кмет строежът на нови детски заведения е непрекъснат процес, като усилията на Общината са насочени към места с много голям недостиг. Постъпили са и първите предложения от инвеститори за изграждане на детски градини на партерни етажи.

Фандъкова коментира и новото райониране на детските градини, което има за цел да облекчи родителите в София.

„Това е финалът на едно наше предложение, което направихме заедно с родителските организации до Министерството на образованието. Миналата година при предишния министър бяха отпуснати средства и беше променен законът, за да може родители, чиито деца не са приети в общински детски градини, да получават компенсации. Наредбата обаче допускаше много малко хора да се възползват в момента те са около 500. Затова предложихме да бъде облекчен този ред, за да може повече хора да имат достъп до тази помощ. Вече ще говорим само за района -ако вашето дете не бъде прието във вашия район, то ще имате право на компенсация“, обясни тя.

Размерът на компенсацията се определя от годишната издръжка на образователното министерство, която за 2020 г. е малко над 290 лева месечно.

Фандъкова каза още, че в 23 училища в столицата продължават ремонтните дейности, но директорите и районните кметове са направили организацията така, че те да не пречат на учебния процес.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -