Застаряването на населението играе роля за въвеждането на роботите

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Според проучване роботите заемат повече работни места там, където населението застарява

Американски учени установиха, че роботите завземат работните места по-бързо там, където хората застаряват с по-високи темпове, съобщи Ройтерс. Изследването на учени от Масачузетския технологичен институт и университета в Бостън е обхванало демографски и индустриални данни от 60 държави, предава БТА.

Изводите са, че има силна връзка между застаряваща работна сила – определена като отношение на работещи на 56 и повече години и такива на 21 до 55 години, и използването на роботи, особено в промишлена среда.

- Реклама -

Резултатите показват, че възрастта обяснява 35 процента от вариациите между страните при въвеждането на роботи. Много по-вероятно е да бъдат въведени машини, където работещите застаряват.

„Застаряването има огромна роля за въвеждането на роботи“ – каза Дарън Ачемоглу от Масачузетския технологичен институт, извършил изследването заедно с Паскуал Рестрепо от Бостънския университет.

Резултатите от изследването съвпадат с отдавнашната тенденция, наблюдавана в държави като Германия и Южна Корея, които са сред най-бързо въвеждащите роботи и където работната сила бързо застарява.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -