Уволниха почти 3000 неваксинирани медицински служители във Франция

blank
Кадър: bTV
- Реклама -

Закон за задължителната ваксинация влезе вчера в сила 

Уволниха близо 3000 неваксинирани срещу COVID-19 медицински служители във Франция, след като вчера там влезе в сила закон за задължителна имунизация на тези специалисти. Това съобщи днес здравният министър Оливие Веран, предаде „Франс прес“.

Той уточни, че има „няколко десетки оставки“ и увери, че продължаването на медицинските грижи е осигурено. Според министъра за голяма част от отстранените мярката е временна. Отстранени са предимно хора от поддържащия персонал и „много малко бели престилки“, каза Веран.

- Реклама -

Вчера във Франция влезе в сила задължителна ваксинация за 2,7 милиона здравни работници в болниците и домовете за възрастни, медици на свободна практика, пожарникари и други, припомня bTV.

По данни на здравното осигуряване, цитирани на сайта „Санте пюблик Франс“, към 12 септември в старческите домове в страната са били инжектирани поне с една доза 89,3% от персонала, а сред цялото население на Франция – 73,9%.

Нарушителите, които не са ваксинирани поне с една доза, нямат противопоказания и не са били заразени скоро, „не могат вече да упражняват дейността си“, гласи френски закон от 5 август.

От началото на пандемията COVID е взел над 115 000 жертви във Франция.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -