Учени откриха нов метод за установяване на коронавирус

244

Изследователи от Тайланд откриха нов метод за установяване на коронавирус. Специалистите са разработили специален мобилен детектор, който може да открива вируси  чрез човешката пот

Пробата се взема от зоната на подмишницата. Анализът се прави на място, като процесът отнема само 15 минути.

Тестът е 95 процента точност и може да бъде пуснат като достъпна алтернатива на по – скъпите тестове (като PCR тестовете). Това показват

„От пробите установихме, че хората, заразени с Covid-19, отделят много различни химикали.Използвахме това откритие, за да разработим устройство за откриване на специфичните миризми, произвеждани от определени бактерии в потта на пациенти с Covid-19″ обясни професор Чадин Кулсинг от университета Chulalongkorn в Банкок.

Методът работи по следния начин – пациентите поставят памучен тампон под мишниците си за 15 минути, след което той се поставя в стъклен флакон и се се стерилизира с UV лъчи, пишат от France 24.

За съжаление новият медот е все още на етап разработка и изследванията зад него тепърва ще бъдат публикувани или рецензирани.

До момента Тайланд се бори с третата и най-лоша вълна на Ковид 19 досега. В страната са регистрирани 16 000 нови случая само за денонощие. От началото на пандемията заболелите са близо 1,34 милиона.

Превод и редакция: Нова Вест, Ралица Димитрова