Специалист: Mесецът на раждане е свързан с риска от получаване на една или друга болест

blank
Колаж: "Нова Вест"
- Реклама -

Той даде пример и кои са най-честите заболявания за родените през различните месеци

Лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников заяви, че датата на раждане може да повлияе на човешкото здраве. В ефира на предаването „На най-важното“ той обясни как месецът на раждане е свързан с риска от получаване на една или друга болест, пише zdrave.to.

Специалистът, позовавайки се на данни от Колумбийския университет в САЩ, отбелязва, че изследването на медицинските досиета на около 1,5 милиона души в края на 20-ти век дава възможност да се установи, че в определени месеци на раждане хората често получават еднотипни заболявания.

- Реклама -

„Оказва се, че при родените през януари по-често се среща хипертония и кардиомиопатия, а родените през февруари имат проблеми с дихателната система и дори рак на бронхите“, обясни лекарят.

Според Мясников родените през март имат склонност към заболявания на митралната клапа и аритмии.

Хората с рожден ден през април са по-предразположени към ангина пекторис, а през май те са с ниско тегло при раждане.

Установено е, че родените през юни имат предразположение към инфаркт на миокарда, през юли – към хипертония и заболявания на пикочните пътища, а през август – към астма.

Лекарят е убеден, че тези предразположения не са свързани с човешката генетика.

„Това е статистически факт“, подчерта специалистът.. В същото време той заяви, че признава връзка между тези заболявания и периода, в който човек е израснал през първите шест месеца от живота.

- Реклама -