Лукашенко: Русия ще направи скоро голяма оръжейна доставка на Беларус

61

Беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че Русия скоро ще направи голяма доставка на оръжия за Беларус, съобщават от Reuters

„В близко бъдеще Русия ще ни снабди с десетки самолети, десетки хеликоптери и най-важното противовъздушни оръжия“, каза Лукашенко.

Доставката вероятно ще бъде тълкувана като допълнителен знак за непоклатимата подкрепа на Москва към беларуския президент, чието преизбиране миналата година, породило съмнения за измами, предизвика най-големите протести срещу него, откакто е на власт вече повече от четвърт век.

Руските и беларуските сили ще проведат големи съвместни военни учения по -късно този месец. Русия вижда своя белоруски съюзник като буфер за сигурност на западния си фланг срещу военния съюз на НАТО и Европейския съюз.

Русия и Беларус официално са част от „съюзна държава“ и от години водят преговори за по -нататъшна интеграция на своите нации.

Преговорите отдавна предизвикват опасенията сред обсебената белоруска опозиция, че Лукашенко може да отмени парчета суверенитет в замяна на още по -голяма политическа подкрепа от Кремъл.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова