Диригент си постави ваксина по време на концерт на открито в Будапеща

74

Диригент на унгарски оркестър бе ваксиниран с трета бустерна доза по време на концерт на открито в Будапеща

Диригентът на оркестъра Иван Фишер беше облечен с бяла риза с прорез на ръкава, където да бъде поставена ваксината. Докато мъжът продължаваше да дирижира с палката си, под музиката на оркестъра, един от лекарите му постави инжекцията и публиката го аплодира.

 

„Това бе опит да обърнем вниманието на обществеността към нуждата от ваксиниране в Унгария“, каза управляващият директор на оркестъра Орсоя Ердоди.

„Ваксинацията може да ни даде шанс да водим отново нормален начин на живот, както правихме преди пандемията от коронавирус“, каза диригентът.

 

Унгария успя леко да си отдъхне от пандемията от COVID-19 след опустошителна пролет, когато страната за известно време имаше най-големия брой смъртни случаи в света на глава от населението.Въпреки че случаите на Ковид намаляха, процесът на ваксинация в страната също се забави.

Страната бе сред лидерите имунизацията, като се прилагаха ваксини от Русия и Китай, както и една от одобрените за използване в ЕС.Повече от 32% от възрастното население на Централна Европа не е получило първа доза от ваксината.

Унгария е първата страна от ЕС, която прилага бустерни дози на желаещите, след като през юли стана ясно, че китайската ваксина на Sinopharm, прилагана в страната, действа слабо при възрастни хора. До четвъртък 240 000 души в Унгария вече бяха приели трета доза от ваксината.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова