Северна Македония ще приеме над 700 афганистанци

37

За тях ще бъдат осигурени необходимите грижи в рамките на три месеца

Общо 780 граждани на Афганистан ще приеме Република Северна Македония, като повечето от тях ще бъдат разположени в покрайнините на Скопие, информира „Фокус“, позовавайки се на местното издание „Свободен печат“.

„За толкова много граждани правителството се задължава да осигури квартира и грижи, за да им помогне да преминат по-лесно този период от 90 дни, докато са тук. По отношение на хотели, това е отговорност на международните организации, които покриват разходите“, каза говорителят на правителството Душко Арсовски.

Премиерът Зоран Заев, отговаряйки на журналистически въпрос относно бежанците, които трябва да пристигнат в югозападната ни съседка, каза, че разходите за престоя на бежанците ще бъдат поети от съответните организации и САЩ.

„Но това не означава, че ако трябва да покрием нещо, няма да го покрием. Досега ние поемаме разходите за транспорт до хотелите, ваксината, PCR тест, който трябва да се направи, офертите за безплатен здравен преглед и ако има нужда от други дейности“, уточни Заев.

По публикацията работи Снежина Раева