Рекорден брой заразени с Covid 19 в Австралия от началото на пандемията

45

 В Австралия регистрираха рекорден брой заболели от Ковид 19 за първи път от началото на глобалната пандемия. Това се дължи главно на разпространението на по-заразния Делта вариант на вируса

Щатът Нов Южен Уелс, където се намира най-многолюдният град в страната Сидни е отчел рекордните 1029 нови случая за последните 24 часа.

 Въпреки тези данни и нарастващия натиск върху болниците, премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян обяви леко смекчаване на ограниченията за ваксинираните от средата на септември. Когато 70 процента от 8-те милиона жители на щата бъдат напълно ваксинирани, събиранията на пет души ще бъдат разрешени навън в нерисковите зони.

Според премиера здравната система на щата е в състояние да се справи с допълнителния натиск заради засилване на нейния капацитет. Береджиклян обеща, че всички, които имат нужда от здравна помощ, ще я получат.

Зоната на Сидни е в локдаун от осем седмици и мярката ще остане в сила до края на месеца.До 10 септември бе удължен локдаунът за останалата част на Нов Южен Уелс.

Същевременно в щата Виктория, където е град Мелбърн, бяха регистрирани 80 новозаразени за последното денонощие.

Над половината от 25-те милиона австралийци са под локдаун. Ваксинационната кампания в последните седмици се ускорява с доставката на нови дози, което позволява на една трета от възрастното население да бъде напълно ваксинирано

По публикацията работи: Ралица Димитрова