Росица Матева, ЦИК: Избори 2 в 1 ще затруднят предизборната кампания

blank
Кадър: Facebook

Все още няма избрана дата за предстоящите президентски избори

ЦИК се готви за организирането на президентските избори в късната есен. Ако има предсрочни парламентарни избори, по закон е възможно те да бъдат организирани заедно с президентските. Това каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.

Според Матева съчетаването на изборите ще затрудни предизборната кампания, особено на онези политически сили, които няма да издигнат свой кандидат за президент.

Избори 2 в 1 обмислят депутатите: Ето на кои дати

„Тъй като при определяне на номерата в бюлетината – хартиената или електронната, водещ ще бъде жребият, който ще се тегли за президент и вицепрезидент. Партията или коалицията, която е издигнала кандидат за президент и вицепрезидент, ще получи същия номер в бюлетината за парламентарните избори. Тези партии и коалиции, които не са издигнали свой кандидат, ще получат следващите номера в бюлетината отново чрез жребий.“, обясни Матева.

Не е изследвана и функционалността на машините за гласуване за подобен вот.

Председателският съвет в НС не взе решение за дата на президентските избори

Ако изборите за президент и парламент бъдат насрочени поотделно, според ЦИК те не трябва да са в две последователни недели, а поне през две седмици, за да има технологично време за пренастройване на машините и за отпечатването на хартиените бюлетини, стана ясно от думите на Росица Матева.

Матева оспори тезата, че ако изборите са 2 в 1, ще бъдат спестени 60 милиона лева и отбеляза, че „разходите няма да бъдат само като за един вид избор“.

Становището на ЦИК е, че ако гласуваме едновременно за президент и парламент, това трябва да става на една машина.

„Може би ще се наложи да се закупят още машини“, каза Росица Матева.

По публикацията работи Снежина Раева