Лукът е важна съставка почти за всяко едно ястие, тъй като придава специфичен вкус и аромат, а и на много хора им е любим. Рязането му обаче може да се превърне в истинско мъчение.
Тези 4 трика ще Ви помогнат да избегнете сълзте:
Трик 1 – Студено
Ако сте обръщали внимание, лукът се реже много по-лесно, когато е престоял в хладилника. Това се дължи и на факта, че не отделя и толкова токсични изпарения. Достатъчно е да го държите 15-20 минути преди рязане, а също така може да изстудите и ножа, с който ще режете.
Трик 2 – Вятър
Ако имате абсорбатор, режете лука под него. Дори може да го правите близо до климатик или дори вентилатор. По този начин изпаренията ще отиват някъде другаде, а не в очите ви.
Трик 3 – Наточен нож
Защо това е важно и помага при липсата на сълзи, като режете лука? Колкото по-остър е той, толкова по-малко намачква лука, следователно и отделя по-малко изпарения. За това и вида на инструмента ви също има значение – не режете лук с назъбен нож, той ще го намачка много повече.
Трик 4 – Скоростта Ви
Колкото по-бързо режете лука, толкова по-малко изпарения ще получите в очите си. Разбира се за това трябва просто практика.
По публикацията работи: Мариела Анастасова