Лекар посочи най-опасната прическа и защо е враг на здравата коса

278

Прическата става популярна и желана още през 60-те години на миналия век. И до днес тя е част от ежедневието на много жени

Дерматовенерологът, трихолог Георги Абрамов определи най-опасната прическа за коса. Според него най-вредно за косата е руното, което е било толкова популярно в миналото, пише blitz.bg.

„Нашите майки и баби през 60-те години сресваха косата си срещу височината си, за да създадат пищен кок. Какво се случва в този момент: ние счупваме кутикулата на косъма, тоест защитния слой от външната страна на косъма, който е насочен от корена към върха на косъма и прилича на люспи. Докато стоим на кок, унищожаваме цялата тази кутикула “, обясни той.

Всичко останало, включително дължината на косата, не влияе на здравето.

За да забележите навреме проблеми с косата, трябва да погледнете ширината на раздялата, посочи Абрамов. Така че, колкото по-широка е раздялата, толкова по-рано трябва да посетите специалист.

Освен това лекарят отбеляза, че собствениците на мазна коса не трябва да злоупотребяват с шампоани. Тъй като те стимулират мастната жлеза да произвежда още повече секреция.

„Колкото по-често си мием главите, толкова по-неутрален трябва да бъде шампоанът“, каза лекарят.

По публикацията работи Снежина Раева