Пеканов: Актуализацията на бюджета е важна, ситуацията в страната е трудна и тежка (ВИДЕО)

44

Актуализацията на бюджета – какви са рисковете за парите в държавата при липсата на стабилно правителство

„Призовавам да се направи бързо актуализация на бюджета, също така трябва да има и редовен кабинет. Липсата му води до някои притеснения в Европейската комисия, важно е за Плана за възстановяване. Ние искаме да направим нещата каквото трябва, изчакваме да видим какво ще се случи с мандатите“. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на Нова телевизия.

„Важно е да има и редовен кабинет. Защо – както се аргументира и колегата Асен Василев – средства има, но ние имаме нужда от санкция от парламента. Важно е парламентарните групи да се обединят по някакъв начин и актуализацията да се случи, за да стигнат нужните средства до бизнеса, гражданите и пенсионерите“, добави зам. министър-председателят.

Що се отнася до Плана за възстановяване, той поясни: „Средствата за България не са застрашени, те са си там. В момента, в който изпратим Плана и той бъде одобрен, ще получим първата част“.

Рискове заради забавянето обаче имало, обясни Пеканов.

По думите му дебатът е бил изпуснат през последната година.

„Трябва да виждаме приемственост и някакво разбиране, за да се случат промените следващите 2 години. Трябва да се обединим около няколко реформи и да знаем, че ще се случат“, категоричен е той.

Министър Пеканов заяви, че е отворен за срещи с парламентарните групи.

„Бюджетът е най-важната законодателна инициатива, трябва да го отделим от политиката и да гледаме на него с експертен поглед. Ситуацията е много нестабилна и много трудна и трябва да се фокусираме върху бюджета и това, което той носи“, подчерта Пеканов.

По публикацията работи Снежина Раева