Предлагат ли фалшив алкохол в заведенията по морските курорти? (ВИДЕО)

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

За първите 7 месеца от годината на границата е задържано по-голямо количество нелегален алкохол, отколко за цялата изминала година. Според първите направени проверки, по черноморските курорти у нас се предлага разреден и фалшив алкохол.

Фалшив ли е алкохолът, който ни сервират в заведенията, се проверява в лабораторията на Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки. Експертите в него проверяват дали барманите по морето ни предлагат разредени уиски, водка и вино и дали подменят съдържанието на бутилките зад бара.

През последните месеци митническите власти откриват тонове алкохол с неясен произход, който може да потегли към нощните заведения по морето и големите градове, показва проверка на NOVA. От началото на август от КЗП също започват активни проверки по Черноморието.

- Реклама -

Всеки литър алкохол, открит от инспекторите в съмнителни гаражи, мазета или задни дворове, идва за изпитвания в Централната митническа лаборатория.

Само през последните дни за анализ в нея пристигат над 100 литра наливен спирт, открити при акция на Митниците и МВР. Течността е разпределена в 10 големи пластмасови туби, показва Александра Наумова, която ръководи лабораторията.

„Това е чист спирт. Той позволява от него да бъде произвеждан наливен алкохол с по-ниско алкохолно съдържание, така че да е подходящ за директна консумация”, казва тя.

Това буди съмнение в митничарите, че тубите с наливен спирт могат да тръгнат към баровете и дискотеките към морето. Потвърждават го и откритите при проверката бутилки с есенции – с различни цвят и аромат.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -