Празник е: Честит имен ден на всички, които празнуват днес

133
blank
Снимка: Храм "Свето Успение Богородично" град Батак
- Реклама -

Днес, на  24 юли Православната църква почита Света великомъченица Христина. Св. великомъченица Христина била родом от гр. Тир.

Нейният баща бил управител. Наричал се Урбан и бил известен жесток езичник. Когато Христина пораснала и взела да разсъждава, тя със собствения си разум стигнала до познанието на истинския Бог и Неговите величествени създания. После чрез откровение познала и Богочовека Христа и започнала да Му се моли.

Тя до такава степен се погнусила от езическите вярвания в несъществуващите богове, че веднъж, в порив на свещена ревност към истината, счупила домашните сребърни и златни идоли и ги хвърлила през прозореца. От тази нейна постъпка баща и люто се разгневил. Христина смело му изповядала своята вяра в истинския Бог.

- Реклама -

Майка и със сълзи на очи я молила да се откаже от вярата си в Христа. Баща и пък я подложил на страшни изтезания. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Поразени от това, мнозина езичници обърнали душите си към Бога, когото Христина изповядвала. Баща и умрял внезапно през нощта, когато измъчената Христина по негова заповед била хвърлена в тъмница. Управителите Дион и Юлиан продължавали да мъчат изповедницата. Най-после като видял безуспешността на всички старания да я склонят да се отрече от Христа, Юлиян заповядал смъртно да накажат Христина.

Войници я проболи с копията си. Това станало около 300 г. в царуването на Диоклетиан. Един от родствениците на Христина погребал нейното многострадално тяло. Иосиф Песнописец (IX в.) написал в чест на великомъченица Христина канон, в кондака на който се говори за нейните св. мощи, които източвали изцеление.

Днес имен ден празнуват всички с името Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.

- Реклама -