Икономистът Петър Ганев: Невъзможно е всички пенсионери да бъдат изкарани от бедност с една стъпка

blank
кадър: БНТ

Вчера финансовият и социалният министър потвърдиха актуализацията на пенсиите от 1 октомври. Стана ясно и че добавките към пенсиите от по 50 лева ще станат трайни.

Василев: Пенсиите ще бъдат актуализирани от 1-ви октомври

„Не е вярно, че след актуализацията на бюджета няма да има пенсионери под линията на бедност. Тя се смята от НСИ и е 60% от средния доход, който за миналата година е 451 лева“. Това заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика в предаването „Тази сутрин“.

„Държавата има собствена линия, която се решава с постановление, но тя изостава от реалността. В момента тя е 369 лева, а следващата ще стане 413 лева, така че дори и това предложение да бъде прието, през октомври пенсионерите ще продължат да бъдат бедни“, добави той.

Ганев каза, че няма как всички пенсионери да бъдат изкарани над линията на бедност само с една стъпка, тъй като техният брой е голям. Вместо това повече социални политики трябва да бъдат насочени към дългосрочно безработните и хора, които имат невъзможност да работят.

От Института за пазарна икономика смятат че трябва да бъде променен гарантираният минимален доход, който не е променян от повече от 10 години. Увеличението му от 75 на 150 лева би покрило около 280 хиляди български граждани, което ще намали бедността с около 3% и ще стопи неравенството, което се дължи на неефективна социална политика.

„Това може да бъде изпълнено в рамките на 150 милиона лева, което е много по-малко, отколкото струва увеличаването на детски, пенсии, дори мерки като 60 на 40“, каза Ганев.

Икономистът добави и че има цялостно възстановяване на икономиката у нас, което се дължи на увеличените приходи, частично заради инфлационни фактори.

По публикацията работи: Мариела Анастасова