Христо Проданов, БСП: Все още нямаме официална покана от ИТН за консултации

blank
Кадър: bTV

Нов парламент – какво следва? Ще подкрепи ли БСП правителство на „Има такъв народ“

„Все още не сме получили официално покана от „Има такъв народ“ за консултации, има анонси за покана“. Това заяви в специалното студио на bTV зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов.

Вчера излезе информация, че от ръководството на ИТН са изпратили покани за консултации за сформиране на бъдещия кабинет до лидерите на „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и БСП.

„Вероятно ще има такава среща, разговорът трябва да бъде по политики, за да вземем решение как да подхождаме към правителството, което евентуално ще бъде съставено. През телевизора чухме някакви кратки приоритети от ИТН, които не съвпадат с нашите“, обясни Проданов.

Социалистът обясни, че приватизацията на ББР е червена линии, която ако се заложи в програмата на ИТН, левицата няма да подкрепи техен кабинет.

„Когато се срещат 4-5 политически субекта, всеки е със своите политики. За да има разговор и допирни точки е необходимо всеки един да направи малки отстъпки от своя страна. Затова ние в неделя се събираме на Национален съвет, за да очертаем червените линии, които ПГ на БСП не може да преминава“, допълни Проданов.

Политикът коментира, че предложението на партията на Слави Трифонов за съдебна реформа не решава същинския проблем в системата.

„Имаме съвпадение по закриването на спецсъда и спецпокуратурата, но ние искаме реформа, в която да има независими съд и прокуратура, защото това е огромен бич за българското общество и бизнес. Трябва да има съдебен контрол над актовете на главния прокурор“, каза Проданов.

Според него правителство с плаващо мнозинство е добра среда за корупция и лобистки закони. Той обясни, че след преговорите ще стане ясно дали БСП ще бъде твърда опозиция или ще подкрепи безрезервно правителството на ИТН.

По публикацията работи Снежина Раева