Кирил Петков: Не бих избягал от отговорност, ако трябва да продължа да работя в качеството си на министър (ВИДЕО)

blank
Кадър: NOVA

Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че се надява да бъде излъчено стабилно правителство, което да продължи започнатото от служебното правителство, тъй като трети избори биха били пагубни за държавата.

„Проектите се движат с голяма скорост. Който продължи тези политики, ако продължи със същата скорост, за много малко време, ще има много резултати”, допълни той.

Петков заяви в студиото на „Здравей България“, че няма нова покана за участие в бъдещото правителство на партията победител.

„Беше чест за мен за тези 9 седмици да работя за българското общество и не бих избягал, ако има нужда да продължа в качеството си на министър с пълна свобода на действия, с пълна прозрачност. Трябва да поздавя президента Радев, че за тези 9 седмици не ни се обади нито един път по телефона, за да ни каже направете определено нещо. Споделяли сме, говорили сме, но имахме абсолюютна свобода на действия.“, каза още Петков.

Служебният министър на икономиката отново заяви, че проектът за строителство на правителствения комплекс в „София Тех Парк” трябва да бъде спрян. По думите му вече са дадени 180 милиона авансово.

„По-лошо е начинът, по който са дадени. Дадени са на инженеринг. Все едно да ви дам 180 милиона и да ви кажа: „Ако можете проектирайте си го, постройте си го и надзора да е ваш”, обясни Петков.

По думите му от „Държавната консолидационна компания” са дадени към „Монтажи” 180 милиона, а от „Монтажи” към външна фирма са дадени авансово 70 милиона.

„Следващата седмица викам тази външна фирма да се разберем как да го спрем и да не загуби държавата много. Самият проект е безумен – да строим небостъргач, който да пълним с държавни служители. Големите пари са се плащали по време на пандемията”, коментира Петков.

Относно Българската банка за развитие, Петков каза: „Два от кредитите, около 100 милиона всеки, са с много ниски лихви дълго време, с огромна главница накрая. Лошата новина е дали тази главница ще видим някога отново. Банката е много ликвидна въпреки тези кредити”.

По публикацията работи: Мариела Анастасова