Храните, които подпомагат доброто храносмилане

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Навярно на всеки се е случвало да страда от подут корем. Но вместо веднага да прибягваме до употребата на пробиотици за подобряване и спомагане работата на чревната флора, може първо да пробваме с няколко храни

Ето кои храни могат да ни помогнат за доброто храносмилане:

Орехи

- Реклама -

Богати на фибри и други компоненти, орехите са добри помощници на здравата чревна микрофлора. Те стимулират разстежа на млечнокиселите бактерии, борещи се срещу патогенната флора.

Черен шоколад

Той е страхотен инструмент за набавяне на полифеноли – пребиотици и антиоксиданти, благодарение на което се увеличава броя на два вида бактерии – млечна киселина и бифидобактерии (те са отговорни за редовното ходене до тоалетна). Трябва да се оглеждате за шоколад, съдържащ поне 70% съдържание на какаово зърно, но дори какао на прах, добавен към кафето също би свършил работа, пишат още от Аctualno.

Лук и праз

Инулиновия пребиотик, който помага на тялото да произвежда вече споменатата маслена киселина, можем да си набавим точно от лука и празна.

Овесена каша

Овесената каша е богата на устойчиво нишесте – в дебелото черво, става храна за полезни бактерии, а не се усвоява в тънките черва.

Червена леща

Не стига че се приготвя супер лесно за 15 минути, но и е друг страхотен източник на устойчиво нишесте.

 

- Реклама -