Официално обявиха, че почти половината абонати на „Топлофикация София” ще доплащат за парно

79

Така се случи, че този отоплителен сезон беше малко по-дълъг от предходния. С десет дни. Вече са ясни резултатите относно изравнителните сметки на абонатите на Топлофикация.

Близо половината от абонатите на „Топлофикация София” ще доплащат за използваното парно през изминалата зима. Това показват данните на топлинния счетоводител „Техем”. В същото време 51% от столичаните пък са надплатили и ще им бъдат възстановявани суми, предаде NOVA.

Миналият отоплителен сезон е бил с 10 дни по-дълъг от предходния. Равносметката за изминалата зима показва, че парното и водата за апартамент под 50 квадрата са стрували средно 420 лева. За среден тип жилища сметката е била около 640 лева. Собствениците на апартаменти до 100 квадрата е трябвало да платят близо 800 лева, а тези с над 100 квадрата – 1090.

Изминалият отоплителен сезон е бил дълъг над 180 дни, изчислява топлинният счетоводител „Техем”. Според тях това означава, че сме се отоплявали толкова дълго, колкото през предходната зима.

„Което и предопределя сравнително близките стойности на средните разходи за потребление на имотите“, обясни управителят на „Техем” – България Милена Стоянова.

По този начин за собствениците на най-масовия тип имоти в София – между 50 и 70 квадрата, сумата за отопление нямало да се отрази на джоба им.

„Сезонът е струвал, говорим за отопление и топла вода, 644 лева. За миналата година е струвал 630. Разликата е 14 лева“, добави Стоянова.

На този фон, част от столицата ще остане временно без топла вода през август. Причината е планирано спиране на ТЕЦ „София Изток“ заради изпитване на газопровод.

„То се налага веднъж на 10 години. Тази година предстои изпитване на якост и на плътност на газопроводите“, уточни директорът на ТЕЦ „София Изток” Росен Флоров.

„Допълнително може да отнеме от един до седем-осем дни, зависи от степента на авариралия участък“, каза още Флоров.

Докато централата не работи, ремонт ще се извърши и на топлопреносната мрежа.