Стадо слонове ще лети от Великобритания до Кения

60

Стадо слонове трябва да напуснат животински парк в Южна Англия, за да бъдат откарани със самолет до Кения, където ще бъдат въведени отново в дивата природа, съобщават от Then 24

 Досега слоновете са живели в парк за животни. Фондацията „Аспинал“, която организира операцията, я представи като „световна премиера“.

Асоциацията, в която Кари Джонсън, съпругата на британския министър-председател, е директор за връзки с обществеността, планира да транспортира със самолет догодина 13 слона на 7000 км от парка Хаулетс в Кент до Южна Кения. Животните тежат общо 25 тона. Най-младият от стадото – Нгуву, е роден през март 2020 г.

Така за първи път в природата ще бъде върнато стадо слонове, което се възпроизвежда. В естествена среда би трябвало животът им да е по-дълъг, а и по-щастлив.

В плен слоновете са стресирани и често депресирани.Асоциацията ще работи с екипи против бракониерството, за да помогне да бъде осигурено оцеляването на стадото в Кения.

„След време потомците им ще са стотици, след това хиляди, и ще се интегрират в несравнимата екосистема, която допринася за стимулиране на туризма в Кения“ – подчертаха от асоциацията.

По публикацията работи: Ралица Димитрова