Нидерландия обвини Русия в безотговорно поведение в Черно море

192

Руски изтребители са „заплашвали в продължение на няколко часа“ кораба на нидерладския флот „Евертсен“ в Черно море, съобщават от Риа Новости

Ведомството се оплака, че военните самолети създават опасна ситуация за холандския екипаж.

„Това се случи миналия четвъртък, когато военният кораб беше на югоизток от Крим“, се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Според доклада бойците са „летели опасно ниско и близо“ до кораба и са“били оборудвани с бомби и така наречените ракети въздух-земя, които са проектирани да атакуват цели от въздуха.

След „няколко часа сплашване“ и „симулирани атаки“, Евертсен е започнал да изпитва прекъсвания в работата на електронното оборудване, според отдела. Холандското министерство на отбраната обвини Русия в нарушаване на правото на безплатно използване на открито море.

 Миналата седмица също имаше инцидент в Черно море с кораб на НАТО. На 23 юни британският миноносец Defender влезе в териториалното море за три километра и премина границата близо до нос Фиолент в Крим. Руският граничен кораб изпълни предупредителен огън, а самолетът Су-24М бомбардира по пътя на миноносеца.

Британското министерство на отбраната и правителствената служба заявиха, че военноморският кораб прави мирно преминаване през териториалните води на Украйна и никой не е стрелял по него, а Русия провежда „учения“. Журналист на BBC на борда на разрушителя обаче потвърди, че корабът умишлено е преминал границата.

Както каза представителят на руското външно министерство Мария Захарова, поведението на Великобритания в ситуацията със защитника не оставя на Лондон причина да се измъкне – това е провокация.

 

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова