Намериха откраднати картини на Пикасо и Мондриан в Гърция

105

Гръцката полиция откри картини на Пабло Пикасо и Пийт Мондриад, открадната преди девет години по време на грабеж в Националната галерия, предаде BBC

В понеделник полицията в Атина съобщи, че картината на Пикасо „Глава на жена“ и картината Пиет Мондриан „Вятърна мелница“, са били открити.

Полицията е задържала 49-годишен мъж по подозрения за кражба на известните произведения на изкуството. Предполага се, че той е планирал да ги изнесе зад граница, за да ги продаде на черния пазар.

Голямата кражба на картините е станала в ранните часове на 9 януари 2012 г. от двама души, единият от които влязъл в Националната галерия, счупил алуминиевата врата, изрязал картините от рамките с нож и избягал.

Картината на Пикасо „Портрет на жена“ е подарена на Националната галерия от самия художник през 1949 г. Произведението, нарисувано, десетилетие по-рано, е признание за съпротивата на страната срещу нацистка Германия.

Творбата на Мондриан от 1905 година, която изобразява мелница край река, е подарена на Националната галерия от гръцки колекционер

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова