Откриха непознат вид праисторически човек

229

Изследователи откриха неизвестен досега тип древен човек, който е живял  преди повече от 100 000 години, предаде BBC

Вкаменелости са открити през 2010 г. в близост до град Рамла в централен Израел. Сред откритите находки са човешки кости и каменни инструменти.

Антрополози анализираха парчета от череп, долна челюст и зъб и ги сравниха със стотици фосили, намирани в различни райони на света.

Резултатите показват, че останките вероятно са от хоминини, близки до неандерталците, със сходна форма на долната челюст и големи зъби. Приликите са достатъчно, за да бъде свързана групата с други популации, обитавали израелски пещери преди около 400 000 години.

 „Зъбите имат някои уникални черти, които ни дават възможност да направим връзка между тези популации“, каза антроположката Рахел Сариг от Телавивския университет. Групата вероятно е живяла в района преди 400 000 до 100 000 години. От предишни изследвания е известно, че Хомо сапиенс също е живял по това време в района.

Откритието в Нешер Рамла поставя под въпрос широко приетата теория, че неандерталците се появяват за първи път в Европа, преди да мигрират на юг.

 „Нашите открития показват, че известните неандерталци от Западна Европа са само останките от много по-голямо население, което е живяло тук в Леванта – а не обратното“, каза антропологът Израел Хершковиц от университета в Тел Авив.

 

Превод и редакция:  „Нова Вест“, Ралица Димитрова