Британски мобилни оператори подновяват отново роуминг таксите

57

Два от най-големите британски мобилни оператори ще наложат роуминг такси на новите клиенти от Обединеното кралство

Всички, които искат да сключат или подновят своя договорт от 7 юли 2021 г., ще бъдат таксувани с 2 британски лири на ден, ако искат да използват телефоните си в 47 европейски дестинации.

Хората, които пътуват в чужбина за по-дълго, ще трябва да преминат към по-скъпа роуминг услуга.

Списъкът включва всички държави от ЕС и техните отвъдморски територии, като френските острови и териториите Гваделупа, Мартиника, Сейнт Бартелеми, Свети Мартин , Френска Гвиана, Мадейра – както и Нормандските острови на Гернси, Джърси  и остров Ман. Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Гибралтар също фигурират в списъка.

Новите тарифи на британския мобилен оператор EE ще започнат да се прилагат от януари 2022 г.

 Това са първите оператори във Великобритания, които ще въведат отново таксите за роуминг , откакто бе подписано търговското споразумение с ЕС през декември.

От 2017 г. насам мобилните мрежи в страните от ЕС нямат право да таксуват допълнително клиентите, за да използват телефоните им в други страни от ЕС. Има само някои ограничения за т. нар. „честна употреба“, като например това, че човек не може да сключи договор за мобилен телефон в Румъния и след това да го използва целогодишно в Италия.

Търговската сделка на Обединеното кралство с ЕС гласи, че и двете страни ще насърчават операторите да прилагат „прозрачни и разумни цени“ за роуминг, но не забранява таксите.

Превод и редакция: „Нова вест“, Ралица Димитрова