Всеки избирател ще има ограничено време за гласуване на 11 юли

blank
кадър: NOVA

На парламентарния вот на 11 юли, всеки избирател ще разполага с до 5 минути, в които да даде своя глас, чрез машинно утройство. Когато това време изтече, машината автоматично ще се изключи. 

Това стана ясно на заседание на ЦИК по време на обсъждането на методическите указания за частичния местен вот на 27 юни. Това обаче ще е валидно и за парламентарните избори на 11 юли, тъй като машините, с които ще се гласува на двата вота, са от един и същ модел.

В случаите, в които избирател стои повече от 2 минути пред машината, член на секционната комисия ще трябва да го попита дали има затруднения и да му даде указания как да подаде електронния си вот, информира „24 часа“.

На 4 април на президента Румен Радев му отне минута и половина, за да гласува с машина. Експерименти на ЦИК обаче показаха средно време за вот с устройство около минута и 10 секунди.

За 11 юли електронната бюлетина ще е от 2 страници.

Около 423 машини ще са нужни за секциите в чужбина, като по 2 устройства ще има в тези, в които са гласували над 350 избиратели. Всяка секция с машинно гласуване извън страната ще разполага с по 5 смарткарти или общо 2200. До редакционното приключване на броя ЦИК обаче не беше взела окончателно решение по тези теми.

За вота в страната комисията обсъжда вариант по 2 машини да има в секциите с над 450 избиратели.

Поне 3 г. професионален опит пък трябва да имат експерти на партии, коалиции, организации с регистрирани наблюдатели за вота, за да участват в одитирането и сертифицирането на машините за изборите. То отново ще се извърши от Държавна агенция „Електронно управление” и институтите по стандартизация и по метрология по методология, изготвена от тях, както предвижда Изборният кодекс.

Изискването към външните експерти, които ще имат право да наблюдават процеса по сертифициране и одитиране на машините, е те да са висшисти със специалности в сферата на информатиката и компютърните науки.

Партиите, коалициите и организациите, регистрирали наблюдатели за вота, ще имат право на един представител, а БАН – до двама, пише в решението на ЦИК.

По публикацията работи: Мариела Анастасова