Установиха мозъчни увреждания, типични за Алцхаймер, при починали от Covid-19 пациенти

blank
снимка: Pixabay

Учени от Стандфорския университет са установили, че при пациенти, починали от Covid-19, налице са мозъчни увреждания, които са типични за хора с болестите на Алцхаймер и Паркинсон, предава Ройтерс.

Американските изследователи съвместно със свои колеги от университета в Саарбрюкен са анализирали мозъчна тъкан от осем пациенти, починали от коронавирус и от 14 души, при които смъртта е настъпила по други причини.

„Установени са поразителни промени в мозъка на пациентите, починали от COVID-19“, обясни Тони Уис-Корей, който е част от научния екип от Станфордския университет.

Изследвани са хиляди гени от 65 309 индивидуални клетки, взети от пробите от мозъчните тъкани. Гените, свързани с познавателните способности, шизофренията и депресията, се активират много по-често в мозъка на страдащите от коронавирус, сочат данните от проучването, информира БТА.

„Имаше и признаци на изтощение в невроните в мозъчната кора – частта от мозъка, която има важна роля при взимането на решения, паметта и математическите разсъждения“, допълва Уис-Корей. Тези неврони образуват сложни логически вериги, които изпълняват висши мозъчни функции.

Резултатите от съвместното изследване на американските и германските учени може да обясни замъгляването на създанието, умората, а също други неврологични и психиатрични симптоми при дълъг COVID-19.

По публикацията работи: Мариела Анастасова