Диетолог изненада приятно: Отказът от сладко е вреден за организма

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Тоталното отказване на сладките изкушения може да е свързано с огромно количество стрес и чувство за вина, които да предизвикат точно обратния на желания ефект

Диетологът Бриджит Цейтлин призовава да не се отказваме напълно от любимите си продукти, към които се отнасят и сладкишите. Ако искате да живеете здравословно, достатъчно е просто да внесете някои промени в своите хранителни навици, пише zdrave.to.

Според диетологът заради пълния отказ от сладкиши човек може да се сблъска със стреса. Освен това, позволявайки си да хапне шоколадче, човекът често започва да изпитва чувство за вина.

- Реклама -

За да бъде човек здрав, той трябва да е и в добро психично състояние. Диетоложката обяснява, че ако се откажете от употребата на висококалорична храна, желанието да хапнете нещо подобно, само нараства. В крайна сметка, такава ситуация заплашва с консумацията на още по-големи обеми вредни продукти.

Експертът не препоръчва да правим от храната “враг”, изчислявайки калоричността на всичко изядено. Най-добре яжте това, което обичате и което ви се иска да похапнете, но следете за размерите на порциите и не злоупотребявайте.

Друг специалист-диетолог, Елена Толоконникова, твърди, че пълният отказ от захар в менюто води до проблеми с черния дроб и далака, освен това провокира артрит и тромбоза. Според нея освен всичко друго, възниква и склонност към депресия.

Освен това, липсата на захар може да се превърне в причина за нарушения в паметта, защото се смущава мозъчната функция. Диетоложката е уверена, че парченце шоколад след обяда ще е само от полза. На тези, които се притесняват за фигурата си, тя препоръчва сушени и захаросани плодове.

Тя признава, че необходимото количество захар за нормалното функциониране на организма можете да получите от българския пипер, цвеклото, лука и царевицата.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -