Седем страни извън ЕС затварят въздушното си пространство за авиокомпании от Беларус

43

Седем страни извън ЕС подкрепиха решението на блока да затвори въздушното си пространство за авиопревозвачи от Беларус. Това се казва в изявлението на пресслужбата на Съвета на ЕС, цитирано от ТАСС

„Съвета реши да засили съществуващите ограничителни мерки с оглед на ситуацията в Беларус чрез въвеждане на забрана за прелитане на въздушното пространство на ЕС и за достъп до летища в ЕС от беларуски превозвачи от всякакъв вид“, се казва в изявлението.

„На 4 юни 2021 г. Съветът (на ЕС) взе решение за въвеждане на забрана за полети във въздушното пространство на ЕС и достъпа до летищата на ЕС на всички видове авиопревозвачи от Беларус. Страните официални и неофициални кандидатки за членство са: Черна гора, Сърбия, Албания и Република Северна Македония, а също държавите от европейската зона за свободна търговия – Исландия, Лихтенщайн и Норвегия се присъединиха към това решение на Съвета на ЕС“, се посочва в изявлението.

„Те ще гарантират, че техните национални политики отговарят на настоящото решение на Съвета“, добави пресслужбата. „Европейският съюз отбелязва този ангажимент и го приветства“, се казва в него.

По-рано днес Съветът на ЕС на ниво външни министри одобри четвъртия пакет от индивидуални пакети срещу 86 физически и юридически лица и постигна споразумение за налагане на икономически санкции на седем икономически сектора на страната, включително износ на калийни и нефтохимически продукти и финансов сектор . Икономическите санкции подлежат на окончателно одобрение на срещата на върха на ЕС на 24-25 юни и ще влязат в сила след това.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова